De advocaten van Advocatenkantoor Siccama zijn gespecialiseerd in het verlenen van rechtsbijstand op het gebied van het internationaal strafrecht. Wij verlenen rechtsbijstand in uitleveringszaken, overleveringszaken en aan Nederlandse gedetineerden in het buitenland.

Binnen Europa geldt de zogenaamde overleveringsprocedure. Door een buitenlandse autoriteit kan aan Nederland gevraagd worden om iemand over te leveren voor de tenuitvoerlegging van een eerder opgelegde vrijheidsstraf of voor een lopende strafvervolging. Dit gebeurt op basis van het Europees Aanhoudingsbevel (EAB). De rechtbank in Amsterdam is de centrale rechtbank in Nederland die bevoegd is om deze EAB’s te behandelen. Daarbij geldt dat de rechtbank de strafzaak niet inhoudelijk beoordeelt, de rechtbank toetst uitsluitend of de overlevering kan worden toegestaan.

Mocht u te maken krijgen met de overleveringsprocedure dan is het van belang om in een vroeg stadium actie te ondernemen. De gehele overleveringsprocedure duurt namelijk slechts twee tot drie maanden. De advocaten van advocatenkantoor Siccama kunnen u vanaf het eerste moment bijstaan. Wij hebben een groot netwerk van buitenlandse advocaten, zodat wij direct kunnen kijken welke alternatieven er bestaan voor overlevering. Zo nodig, schuwt Advocatenkantoor Siccama niet om een kort geding tegen de Staat te starten teneinde uw uitlevering of overlevering te voorkomen. Ook op het gebied van het voeren van een kort geding procedure heeft ons kantoor geruime ervaring.

Advocatenkantoor Siccama helpt ook Nederlanders die in het buitenland gedetineerd zijn met de terugkeer naar Nederland om hier hun straf te ondergaan. Binnen Europa geldt hiervoor weer een andere regeling dan buiten Europa. Mocht u hierover vragen hebben, dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Team


Mr. Fabian D.W. Siccama

Advocaat - Partner

Onze expertises


Strafrecht

Vreemdelingenrecht

VOG

Jeugdrecht

Wegenverkeersrecht

Internationaal strafrecht